Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
[...] więcej powtórzeń w serii, codziennie przespaceruj 5 km i ogranicz dowóz tłuszczów oraz węglowodanów — zapewniam, iż efekt będzie o wiele lepszy. Redukcję mogą nasilać: białko serwatkowe, zielona herbata, kofeina czy produkty całościowe w rodzaju spalaczy. Jednak fundamentem pozostaje dieta i trening aerobowy. Trening siłowy ma chronić [...]
Jednym z częściej pojawiających się problemów, szczególnie u osób szczupłych, z szybkim metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal [...]
[...] może być przechowywane przez około 6 miesięcy. Pierś z kurczaka – wartości odżywcze, wady i zalety Wartości odżywcze: W 100 g piersi z kurczaka znajduje się 110 kcal, w tym: białko 23 g tłuszcz 1 g węglowodany 0 g Witaminy: A 0 mg C 1,2 mg E 0,1 mg K 0,2 ug tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,1 mg niacyna 11,2 mg B6 0,5 mg foliany 4 ug B12 0,4 ug kwas [...]
[...] w owoce. Mleko zawiera liczne hormony, które mają korzystny wpływ, ale jest też sporo takich, które zwyczajnie szkodzą człowiekowi. W zupełnie innej kategorii znajduje się białko serwatkowe, jednak również nie mieszałbym go z mlekiem, ale z wodą. „Musisz wykonywać dużo powtórzeń np. przysiadów czy martwego ciągu w czasie treningu siłowego, by [...]
[...] w stanie zrzucić kilka kilogramów. Dieta kapuściana przynosi efekty szybko i w łatwy sposób, czy warto ją jednak stosować? Oczywiście, że nie - dieta ta jest uboga w białko, węglowodany złożone, część witamin i minerałów. Mimo że ich niedobór trwa dość krótko, w tak dużym stopniu może spowodować nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu [...]
[...] kapusta, kalafior, zielona papryka. Produkty te głównie kolkę mogą powodować, gdy spożywane są na surowo Podział makroskładników, który może zastosować kobieta karmiąca, to: białko 1,8 g/kg masy ciała tłuszcz 1,5 g/kg masy ciała węglowodany uzupełnić do bilansu energetycznego Biorąc więc za przykład naszą kobietę o masie 75 kg, powinna ona [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
[...] u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, jak i klasyczną, dostarczającą praktycznie samych protein (np. białka serwatkowe: WPC, WPH, WPI, kazeinowe, białka jaja). Podsumowanie Odżywki typu gainer należą [...]
[...] ukierunkowanych na promocję anabolizmu w organizmie jest dobrym rozwiązaniem na to, aby wspomóc budowanie masy mięśniowej. Należą do nich m.in. kreatyna, gainer, odżywka białkowa, jak i wsparcie np. batonikami energetycznymi. Wysypiaj się - dobrej jakości sen powoduje, że szybciej się regenerujemy i jesteśmy w stanie lepiej wykorzystać sesje [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
Wszyscy uprawiamy sport w jakimś konkretnym celu. Czasem jest to wspieranie redukcji tkanki tłuszczowej, czasem poprawa wyglądu sylwetki i zdrowia, a czasem po to, aby być lepszym w ulubionej dyscyplinie sportowej. Tłuszcze - dla zdrowia i energii Po zaspokojeniu potrzeb związanych z właściwym poziomem spożycia węglowodanów i ew. korekcją [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Same odżywki mogą okazać się niewystarczające, ale w połączeniu z odpowiednim rodzajem treningu mogą zdziałać cuda. W badaniu PRISE Paul J. Arciero i wsp. zbadano, jak podawanie 3 porcji po 20 g białka serwatkowego wpłynie na skład ciała i parametry metaboliczne osób z nadwagą lub otyłością. Podział osób uczestniczących w eksperymencie: 24 osoby [...]
Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]
[...] PRO+. Dostarczenie białka przed wysiłkiem może pomóc w ochronie mięśni przed nadmiernymi mikrouszkodzeniami. W celu bezpośredniego wsparcia regeneracji odżywki białkowe stosuje się również w okresie do 30 minut po treningu. Ten okres jest szczególnie ważny, ponieważ rozszerzone naczynia krwionośne mogą usprawnić wchłanianie [...]
[...] przeciwciał, które są niezbędne do zwalczania infekcji. Odgrywa ono również rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, metabolizmie tłuszczów i funkcji energetycznej. Pokarmy białkowe składają się z aminokwasów. Część z nich to aminokwasy egzogenne, co oznacza, że musimy je pozyskiwać z pożywienia, ponieważ organizm nie może ich sam wytworzyć. [...]
[...] 3,63 kg tkanki tłuszczowej, przy podawaniu węglowodanów 2,11 kg. W grupie białka stracono 1,07 kg mięśni, w grupie kontrolnej 125% więcej, czyli 2,41 kg. Z tego wynika, iż białko działa antykatabolicznie. To potwierdzają, inne, liczne badania, w których dowiedziono, że białko serwatkowe chroni mięśnie w trakcie redukcji. Badanie III W badaniu [...]
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść? Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]